ELCTROTERAPIE

Cum actioneaza electroterapia?

Curentii TENS actioneaza prin blocarea semnalelor care strabat nervii. Mesajele nervoase sunt de natura electrica si curentul electric care provine de la unitatea TENS perturba semnalul neurologic.

Un alt beneficiu al folosirii unitatii TENS, este ca electricitatea stimuleaza eliberarea de endorfine care sunt calmante naturale produse de organism.

Tipuri de electroterapie

In general, tratamentul prin stimulare electrica furnizeaza un curent de joasa intensitate, perceput de bolnav sub forma unor pulsatii, care actioneaza asupra muschilor si terminatiilor nervoase.

Acest curent electric determina in mod constant contractarea si relaxarea muschilor. Stimularea repetata poate determina consolidarea si relaxarea muschilor, fapt ce duce la diminuarea durerii.

Frecventa semnalului electric este reglabila, permitand potrivirea intensitatii si timpului tratamentului. Tratamentul TENS cu frecventa joasa este mai inconfortabil si poate dura intre 20-30 de minute, dar efectele sale au o persistenta mai lunga in timp.

Un alt tip de electroterapie se numeste curent interferetial si este in esenta, o forma mai profunda de TENS, in cadrul caruia curentul patrunde mai profund in piele decat in cazul tratamentului TENS.

Stimularea galvanica este un alt tip comun de electroterapie, fiind utilizata mai ales in tratarea leziunilor acute, insotite de sangerari sau umflaturi. In acest caz, curentul electric se aplica direct pe zona si poate fi folosit pentru a opri inflamatia si a grabi vindecarea.

Înapoi