ULTRASUNETE

Terapia cu ultrasunete sau ultrasonoterapia este o metoda terapeutica de mare anvergura in randul masurilor, la care se poate adauga electroterapia (sau terapia cu curentii diadinamici) ori alte masuri specifice fizioterapiei. Aceste ultrasunete mai au o componenta ca majoritatea tipurilor de energie nu este doar o energie de radiatie ci are componenta termica, adica energia termica degajata va contribui prin cresterea temperaturii in tesutul vizat si astfel se poate produce un dublu beneficiu.

  • Efectul termic (hiperemizarea), un efect antalgic sau analgeic, precum si de un efect metabolic dar prin faptul ca aceste unde au un grad de reflectie din si la nivel osos vor avea o componenta si in terapia fracturilor sau fisurilor osoase, cat si reflexia din fibrele musculare asa ca se poate adauga si componenta musculara sau musculo-scheletala (adica miorelaxarea si scadera spasmatica a acestora).
  • Efectul analgetic este principalul efect scontat de pacient cand doreste sa apele la aceasta masura terapeutica, deoarece este simptomul cel mai sesizat de catre individ, insa cand medicul va recomanda acest mod de terapie are in gand si o serie de alte efecte scontate. In mod direct vorbind analgezia se produce prin energia termica degajata o data cu ultrasunetele, iar aceasta energie termica va fi absorbita de catre ganglioni si de catre terminatile nervoase care nu vor mai transmite senzatia de durere.
  • Efectul metabolic este poate cea mai ampla componenta dintre toate celelalte efecte ale terapiei cu ultrasunete si anume ca prin ultrasunete se va declansa o eliberare ampla de mastocite, care aceste mastocite vor produce histamine in exces. Aceste histamine sunt folosite in special in reactiile alergice pentru a estompa efectul agresiv asupra antigenului si eficientizarea actiunii impotriva antigenului.
  • Efectul miorelaxant inseamna reducerea spasmelor musculare. In cazul unor dureri musculare acestea sunt cauzate si de catre o tensiune suplimentara constanta la nivelul musculaturii scheletale care este mentinuta sub presiune si la care exista o serie de contracture involuntare (spasmatice) constante si care cauzeaza durere.
  •  Efectul de refacere osoasa in fracturi, fisuri osoase sau alte patologii osteo-articulare de tipul sinovitelor, osteo-tendinitelor. In cazul tesutului osos acesta are o reactie specifica la aceste ultrasunete deoarece la doze mici de ultrasunete, acesta va forma o serie de celule osoase tinere cu rol modelator, denumire osteofite si care este reactia incalzirii osoase accentuate.
Înapoi